• Anasayfa /
  • /
  • Ünlü Sudanlı Ressam, Medical Point’te Sağlığına Kavuştu.

Ünlü Sudanlı Ressam, Medical Point’te Sağlığına Kavuştu.

Ünlü Sudanlı Ressam, Medical Point’te Sağlığına Kavuştu.
08 Aralık 2023 17:44

Kalın bağırsakta (kolon) ve kalın bağırsağın son kısmında (rektum) görülen kanserler genel olarak “Kolorektal Kanserler” olarak tanımlanmaktadır. Kolorektal kanserler ülkemizde ve dünyada yaygın görülen bir kanser türüdür. Bu bağlamda, Dünyada yılda yaklaşık 2 milyon yeni tanı alan hasta mevcuttur. 900.000 civarında hasta ise kolorektal kanser tanısı ile hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen kanser türlerinden biri olan kolorektal kanserlerin görülme sıklığı üçüncü sırada yer almaktadır. Kolorektal kanserler, Dünya Sağlık Örgütü’nün de verilerinde ve ülkemizde görülme sıklığı değerlendirildiğinde; Sağlık Bakanlığı tarafından taraması yapılan her üç kanser türünden biridir. Bu hastalığın tanısında, 50-70 yaş aralığındaki kişilerde her on yılda bir kolonoskopi ve iki yılda bir gaita da gizli kan taraması önerilmektedir.

Etiyopya’da karın ağrısı, şişkinlik nedeniyle oradaki bir hastaneye başvuran 58 yaşındaki Hussein Merghani Hussein‘in yapılan tetkikler sonucunda sol bağırsağında tümör olduğu saptandı. Sudan’da ünlü bir ressam olan Hussein Merghani Hussein, Türkiye’deki tanıdıkları vasıtasıyla Sudan’dan Medical Point Gaziantep Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniği’ne gelerek muayene oldu.
Genel Cerrahi ekibinin gerçekleştirdiği titiz çalışma ile hastanın Etiyopya’daki ön tetkikleri incelendi. Uzman genel cerrahi ekibi, tomografi ve biyopsi raporlarıyla hastanın kalın bağırsağının sol kısmında yer alan tümoral kitlenin bağırsağını tıkamış olduğunu tespit etti.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları Prof. Dr. Ahmet Balık, Doç. Dr. Ersin Borazan, Doç. Dr. Mesut Gül ve Op. Dr. Mehmet Ali Melik tarafından hastanın ileri tetkik ve ameliyat öncesi değerlendirmeleri yapıldı. Bu değerlendirmenin ardından, hastaya ameliyat olması gerektiği bilgisi verilerek, Genel Cerrahi hekimleri Prof. Dr. Balık, Doç. Dr. Borazan, Doç. Dr. Gül ve Op. Dr. Melik tarafından hasta ameliyata alındı. Onkolojik cerrahi ile kolon tümörü olan hastanın kalın bağırsak segmenti ve çevresel lenf bezleri üç saatlik başarılı bir ameliyat ile tamamen çıkarıldı. Kalan sağlam kısımdaki bağırsaklar birbirine dikildi.
Ameliyatın ardından, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ersin Borazan yaptığı açıklamada, 58 Yaşındaki erkek hastanın ameliyat sonrası bağırsaklarının sağlıklı bir şekilde çalıştığını ve ameliyatın üçüncü gününde hastanın ağızdan normal beslenmeye başladığını kaydetti. Sudanlı hastanın ameliyatın beşinci gününde ise şifa ile taburcu edildiği bildirildi.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ersin Borazan sözlerine şöyle devam etti. ‘’Kolon kanserlerinin çoğu bağırsağın iç duvarından kaynaklanan poliplerden gelişmektedir. Bu poliplerin bazı tipleri genellikle 10 yıl içerisinde kansere dönüşmektedir. Poliplerin erken tespit edilmesi ve kolonoskopi ile çıkarılması kolorektal kanser riskini düşürebilmektedir. Aşırı kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi, sigara ve alkol tüketimi, karbonhidrattan zengin beslenme, obezite, yetersiz fiziksel aktivite bu hastalıkta en önemli ve değiştirilebilir risk faktörleridir. Kolorektal kanserler, Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri baz alındığında; ülkemizde görülme sıklığı, Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen taramalarda yer alan her üç kanser türünden biridir. Bu hastalığın tanısında, 50-70 yaş aralığındaki kişilerin her on yılda bir kolonoskopi ve iki yılda bir gaita da gizli kan taraması yaptırması önerilmektedir.’’ diye konuştu.

Bir Yorum Bırakın

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

İYYAKE NA’BUDU “(-نَعْبُدُ-يَّاكَl-)

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Farkımız Ne?

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Hakan Esen

Bayramınız Bayram Olsun

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

Anketler

Sitemizi yararlı buluyor musunuz?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...