Yusuf Soner Erdem


Farkımız Ne?

Son zamanlarda sosyal medyada sıkça rastladığımız Türkiye ile başta ABD ve Almanya olmak üzere bir çok ülkeyle yapılan karşılaştırma videoları çok revaçta hatta moda oldu diyebiliriz.
Aynı videolar, aynı karşılaştırmalar, aynı amaçlar..
Şöyle siyasi ve romantik ukalalıktan sıyrılarak fiyatı bir kenara bırakıp, devletin otoritesi nedir, piyasanın kuralları nelerdir, kurallara riayet ne durumdadır, yaptırım var mıdır? Birazda bunları çeksek, bunları aktarsak.
Böyle market fiyatıyla, emekli maaşı kıyasıyla, akaryakıt karşılatılmasıyla hiçbir doğru bilgiye ulaşamayız, bizim kıyaslamamız gereken şey kanunlar, kurallar ve bu kurallara uyanlardır.
Nitekim gerçek zenginlik ve refah ancak toplumun yaşam şartlarına ve ekonomik seviyesine uygun kanunlara o kanunların uygulanmasına ve toplumsal uyumun tabana yayılmasına bağlıdır.
Peki ya bizler ne yapıyoruz…
Trafik kurallarına uymuyoruz,
Güvenlik kurallarına uymuyoruz,
Muhasebe kurallarına uymuyoruz,
Ticaretin kurallarına uymuyoruz,
Vergi ödemekten kaçıyoruz,
Prim ödemekten kaçıyoruz,
İşçinin hakkını kesiyoruz,
Piyasayı sürekli manipüle ediyoruz,
Kamu kaynaklarından eşe, dosta, akrabaya, arkadaşa jest yapmayı çok seviyoruz,
Devletin sunmuş olduğu her fırsattan faydalanıp ancak devlette yapılacak her ödemeye muhalif oluyoruz.
Küçük bir örnekle somutlaştıracak olursak 34 OECD ülkesi arasında Türkiye GSYİH içindeki vergi oranında % 24.4 ile sondan 4. sırada yer alırken kayıt dışı ekonomide % 30’lardan %60 seviyelerine hiç pervasız yükseldik .
Bileceksek bunları bilelim, karşılaştıracaksak bunları karşılaştıralım. Niye bunları karşılaştırmıyoruz… utanırız diye mi? soyguncu çıkarız diye mi ? yoksa inancımıza ters düşer diye mi ?
Hal böyle iken hangi hükumet, hangi kanunu çıkarırsa çıkarsın kanunlara uymaktan kaçındıkça sürekli alternatif bir yol aradıkça biz bu videolardan daha çok çekeriz.
Velhasıl bizim gelişmiş ülkelerden tek farkımız kanun ve kurallara uyumamaktır, istikrarsızlığın, geri kalmışlığın ve sınıflar arası kapanmaz farkların yegane sebebi budur, çünkü kural adalettir, kural vatanseverliktir, kural inançtır.
Sevgi ve saygıyla.
(Bir de hocalarımızdan ricamdır, bu Cuma’da da mahallede ki ihtiyaç sahipleri için yardım toplasanız malum bayram yakın)

Bu Yazıyı Yorumlayın..

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

İYYAKE NA’BUDU “(-نَعْبُدُ-يَّاكَl-)

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Farkımız Ne?

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Hakan Esen

Bayramınız Bayram Olsun

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

Anketler

Sitemizi yararlı buluyor musunuz?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...