CFE 2023 Fuarı, halıcılık sektörünü zirveye taşıyacak
Carpet & Flooring Expo, 5-8 Aralık 2023 tarihlerinde kapılarını açmaya hazırlanıyor
Dünyadaki halı ihracatının yaklaşık yüzde 17’sini gerçekleştiren Türk halıcılık sektörü, 5-8 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde ilk kez düzenlenecek olan CFE 2023 – Carpet & Flooring Expo Fuarı’nda ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanıyor.
Fuar, halıda bir dünya markası olan Türkiye’yi daha yukarılara taşımayı hedefliyor. Dünyaya yön veren Türk halı sektörünün 2023 Mayıs ayı ihracatı yüzde 48,5 artışla 234 milyon 317 bin dolar olarak gerçekleşti.
Halının üretim merkezi olan Türkiye, aynı zamanda halı ticaretinin de merkezi olmaya hazırlanıyor. Bu yıl birincisi düzenlenecek olan CFE 2023 – Carpet & Flooring Expo Fuarı, 43 yıllık bilgi birikime sahip Tüyap Fuarcılık Grubu, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) ve Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) iş birliğiyle düzenlenecek. Fuarın halı ve zemin kaplama sektöründe ülkemizin ticari hedeflerine önemli katkılar sunması hedefleniyor.
Fuarın bugün İstanbul’da yapılan basın toplantısına Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, GAHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler’in yanı sıra sektör temsilcileri katılarak; basın mensuplarına Carpet & Flooring Expo’nun gelecek hedeflerini aktardılar.
Fuarda, el yapımı halı ve kilimler, makine yapımı halı, kilim ve paspaslar, seccade çeşitleri, tekstil zemin kaplamaları, duvardan duvara, esnek zemin kaplamaları, laminant, ahşap ve parke, doğal taş, mermer ve seramik karolar, suni çim ve spor zeminleri, lifler, iplikler ve tekstiller, tekstil makine ve aksesuarları, döşeme ekipmanları, temizlik ve uygulama teknolojileri sergilenecek.
Özellikle Amerika ve Avrupa başta olmak üzere Kuzey Afrika, İskandinavya bölgelerinden yüksek sayıda ziyaretçi beklenirken, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Irak, Mısır, Libya, İngiltere, Bulgaristan, Kanada, Kazakistan, İsrail, Japonya, Fransa, Avustralya, Hollanda, İsviçre, İtalya, İspanya, Güney Kore, Rusya, Malezya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Brezilya, Şili, Arjantin, Venezuella, Nijerya ve Kenya fuarın katılımcı ülkeleri arasında yer alıyor.
Dünya Halı Üretiminin Merkezi Türkiye Halı Ticaretinin de Merkezi Olacak
GAHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeynal Abidin Kaplan ise Türkiye’nin dünya makine halı üretiminin yüzde 72’lik bölümünü ürettiğini belirterek, “Türkiye’nin ikinci yüzyılıyla birlikte bizlerde ülkemize, milletimize ve devletimize sektörel katkımızı arttırmak ve sadece halı üretim ve ihracatıyla değil aynı zamanda fuarcılık turizminin gelişmesi içinde yeni bir ilke imza atarak dünya halı üretiminin merkezi olan Türkiye’nin aynı zamanda sektörel fuarcılık merkezi olabilmesi için de çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte dünya halısında üretim ve tasarımlarıyla gündemi belirleyen Türk halıcılığı uluslararası pazarlarda özellikle fuarcılıkta da belirleyici olacaktır. Dünyanın en önemli halı ve zemin kaplamaları fuarı olması hedefi ile ülkemizde ilk kez düzenlenecek bu fuar, halı ihracatımızın artmasına katkı sağlarken, ülkemize de önemli oranda döviz girdisi sağlayacaktır” dedi.
Üretimin merkezi ticaretin de merkezi olma yolundu
Dünya makine halısı üretim merkezi konumunda olan Türkiye’nin global Pazar olarak halı ticaret merkezi olması yönünde önemli bir adım atıldığına da dikkat çeken GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan açıklamalarına “Türkiye’nin ikinci yüzyılıyla birlikte bizlerde ülkemize, milletimize ve devletimize sektörel katkımızı arttırmak ve sadece halı üretim ve ihracatıyla değil aynı zamanda fuarcılık turizminin gelişmesi içinde yeni bir ilke imza atarak dünya halı üretiminin merkezi olan Türkiye’nin aynı zamanda sektörel fuarcılık merkezi olabilmesi için de çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte dünya halısında üretim ve tasarımlarıyla gündemi belirleyen Türk halıcılığı uluslararası pazarlarda özellikle fuarcılıkta da belirleyici olacaktır. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve İstanbul Halı İhracatçıları Birliğiyle birlikte Türkiye’nin en saygın fuarcılık şirketlerinden birisi olan TUYAP’la anlaşarak sektörümüzün uluslararası fuarcılık alanındaki en büyük fuarını organize etmeye karar verdik. Bu konuda bir protokol yaptık. Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarımızı bundan sonra İstanbul’da Aralık aylarında gerçekleştireceğiz. İstanbul’u özellikle seçtik. Dünya kültür başkenti olan İstanbul’a fuarı ziyaret etmek için gelen onbinlerce fuar ziyaretçisi ve alım heyetleri İstanbul’u da keşfetme şansını yakalayarak, tarihi ve kültürel değerlerimizi görebilme ve muhteşem yapılarımızı yakından görebilme şansı yakalayacaktır. Şimdiden yabancı fuar ziyaretçileri de en az bizim kadar heyecanlı” dedi.
Türkiye halı sektörünün buluşma merkezi olacak
Türkiye’nin halıcılıkta dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığına dikkat çeken İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, “Fuar sayesinde ülkemiz aynı zamanda halı sektörünün buluşma merkezi olacak. Türkiye’deki ve dünyadaki halı üreticileri, ürünlerini artık ülkemizde görücüye çıkaracak. Bu anlamda ülkemiz trendlerin belirlenmesi bakımından da öncü olacak. Tarihi perspektiften baktığımızda da Osmanlı Devleti döneminde de İstanbul uzun süre dünya halı ticaretinin merkezi olduğu görülüyor. Burada amacımız, İstanbul’u yeniden bu statüsüne kavuşturmak ve dünya halı piyasasında bu kadar söz sahibiyken, oluşacak katma değerin de ülkemizde kalmasını sağlamak.” dedi. Dünya genelinde Türk halısına olan ilginin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Ahmet Hayri Diler, “Makine halısında dünyada birinci sırada yer alıyoruz. Türk el halısı ise benzersiz el işçiliği ve yüksek kalitesi ile biliniyor. Özellikle Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Asya pazarlarında talep görüyor. Türk halıları, farklı desen ve renk seçenekleri ile dünya çapında birçok müşterinin tercih ettiği bir ürün” diye konuştu.
Sektörel yenilikler bu fuarda olacak
Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin lider sektörlerinden biri olan halıcılığı, İstanbul’da gerçekleştirilecek CFE 2023 Fuarı ile tüm dünyaya tanıtacaklarını söyledi. Ersözlü, “Sektörel yeniliklerin sergilenmesinde CFE 2023 Fuarı önemli rol oynayacak. Yeni iş ilişkilerinin kurulduğu ve yeni başlangıçların yapıldığı en iyi platform olan fuarımız sektörün oyuncularına, ürünlere olan ilginin artmasına ve ziyaretçilerin seçimlerinde daha da güçlü bir etki oluşturmaları için ideal bir fırsat sunuyor. Fuarımız 8 salonda 100 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek. CFE 2023’e yurt içinden ve İran, Pakistan, Hindistan, Belçika, Almanya ve Afganistan’dan 350 civarında katılımcı bekliyoruz. Halıda ülkemizi dünya markası yapan sektör temsilcileriyle ne kadar gurur duysak azdır. Kurumlar olarak verdiğimiz ve bundan sonra vereceğimiz desteklerle sektörün başarısını daha ileri taşımayı hedefliyoruz. Carpet & Flooring Expo’nun ana hedefi sektörün en büyük fuarı olmak, bu bağlamda var gücümüzle çalışacağız” diye konuştu.
TÜYAP Hakkında: Tüyap, Türkiye’nin ilk fuarcılık şirketi olarak 1979’da Bülent Ünal tarafından kuruldu. Türkiye’de fuarcılığın gelişiminin öncüsü olan Tüyap Fuarcılık Grubu kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde 1.881, yurt dışında ise 40 ülkede 207 fuar gerçekleştirdi. Geride bıraktığı 43 yılda Tüyap, 128 ülkeden 350 bin 158 firmaya hizmet verdi ve düzenlediği fuarlarda 219 ülkeden 69 milyon 878 bin 472 ziyaretçiyi ağırladı. Çin, Rusya ve Afrika’da ilk Türk ihraç ürünleri fuarlarını organize eden şirket, halen yılda ortalama 10 yurt dışı fuara Türk milli katılımı organize ediyor. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan Tüyap, profesyonel kadrosu ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 5 fuar merkezi ve 6 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları gerçekleştiriyor. Tüyap Fuarcılık Grubu, dijital olanaklarını da seferber ederek hibrit fuarlar düzenlemeyi sürdürüyor.