Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, insanlığın ortak mirası olan dünyayı koruyarak geleceğe taşımanın önemini belirterek, daha iyi insanlar yetiştirmek için bilimin ve aklın rehber edinmesinin gerektiğini söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Valiliği iş birliğinde, TÜBİTAK’ın desteğiyle 5 Haziran Dünya Çevre Günü, Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’nde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Program, çevre, yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratmayı amaçlayan sergi düzenekleri alanının açılışıyla başladı.
Ziyaretçilere çevre dostu teknolojiler ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının tanıtıldığı sergi alanının açılışında, iklim değişikliğinin etkilerini ve çevreye duyarlı yaşam biçimlerini teşvik eden birçok interaktif düzenek yer aldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin burada yaptığı konuşmada, ortak gezegen dünyayı incitmeden korumanın önemini belirterek, şunları söyledi:
“5 Haziran Dünya Çevre Günü, insanlığın ortak mirası olan dünyayı geleceğe taşımak için çok özel bir gün. Çocuklarımızın heyecanını ve onların gözlerindeki ışığı geliştirmek için açılan Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’nin ne kadar önemli olduğunu yeniden hatırlamak ve hatırlatmak istiyorum. Bilim dünyası, bilgi ekonomisi şu anda dünyanın en büyük gücü. Bilgi kozdur. Kozunu iyi kullandığın zaman dünyanın sözünü sen söylersin. İşte o yüzden bizden daha bilgili nesiller yetiştirmek için bilim ve aklı kendimize rehber edinmeliyiz.”
ŞAHİN, ÇEVREYİ KORUMANIN TÜM CANLILAR İÇİN ÖNEMİNİN YÜKSEK OLDUĞUNDAN BAHSETTİ
Çevrenin insana emanet edildiğini hatırlatan Başkan Fatma Şahin, “Masmavi gökyüzü bizlere emanet. Kuşlar gökyüzünde uçsun istiyoruz, mutlu olsunlar istiyoruz. Kuşlar kendini güvende hissetsin istiyoruz. Havayı kirlettiğimiz zaman kuşların yuvasının nasıl dağıldığını görüyoruz. Her şeyin bizlere emanet olduğu bu dünyanın her bir köşesinin huzurlu ve mutlu olması gerekiyor” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy ve katılımcılar açılış kurdelesini keserek, çevre temalı düzeneklerin bulunduğu sergi alanını gezdi ve bilgi aldı.
BÜYÜKŞEHİR’İN DÜZENLEDİĞİ SIFIR ATIK YARIŞMASI KAPSAMINDA 3 AYDA ÖĞRENCİLER YAKLAŞIK 80 BİN KİLO ATIK TOPLADI
Programın ikinci bölümünde ise 5-9 Haziran Çevre Haftası kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesince 1 Mart ila 31 Mayıs tarihleri arasında ilkokul ve ortaokullar arasında düzenlenen ve 79 bin 375 kilo atığın toplandığı “Sıfır Atık Toplama Yarışması”nda derece alan okullar için ödül töreni gerçekleştirildi.
Bu kapsamda Büyükpınar İlköğretim Okulu’nun 3’üncü olduğu Sıfır Atık Yarışmasında, Ayvaz Gökdemir Ortaokulu ikinci, Empati İlkokulu ise birincilik ipini göğüsledi. Derece alan okullar Başkan Fatma Şahin ve İl Milli Eğitim müdürleri tarafından ödüllendirildi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM PRATİKLERİ TARTIŞILDI
Etkinliklerin son kısmı, İklim Krizi ve Sürdürülebilir Yaşam konulu panel ile devam etti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu ve İstanbul Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Tanay Sıdkı Uyar’ın bulunduğu panelin moderatörlüğünü Ekolojik Mesleki Okul Kurucusu ve aynı zamanda Coğrafya Öğretmeni Hadi Albayram yaptı.
Uzman konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilen panelde, iklim değişikliğine karşı alınabilecek önlemler ve sürdürülebilir yaşam pratikleri tartışıldı. Panel, katılımcılardan yoğun ilgi gördü ve interaktif bir soru-cevap bölümü ile sona erdi.
Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’ndeki bu etkinlikler, çevre bilincinin artırılmasına ve sürdürülebilir gelecek için atılacak adımların önemine dikkat çekti. Dünya Çevre Günü vesilesiyle düzenlenen program, tüm katılımcılara ilham verici bir deneyim sundu.