Depremlerde hasar gören camiler neden onarılmıyor?

08 Temmuz 2023 00:27 Gündem

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Depremlerde hasar gören camiler neden onarılmıyor?

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören ve ibadete kapatılan camilerin bir an önce onarılıp yeniden hizmete açılması gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen Gaziantep’te çoğunluğu tarihi camiler olmak üzere birçok cami de hasar aldı.
Başta tarihi kale etrafında bulunan Şirvani Camii ve Handanbey Camii olmak üzere birçok tarihi cami yaşanan depremlerin ardından gördükleri hasar gerekçesiyle ibadete kapatıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından şerit çekilerek ibadete kapatılan camilerin ne zaman ibadete açılacağı ise bilinmiyor. Bu durum mahalleliyi ve esnafı hem rahatsız hem de mağdur ediyor.
Camilerin ibadete kapalı olmasını fırsat bilen hırsızlar ve madde bağımlıları ise camilerden hırsızlık yapmanın yanı sıra camilere ciddi manada zarar veriyorlar.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi hasar aldığı için geçici olarak ibadete kapatılan Gaziantep’teki tarihi camilerin hırsızların ve madde bağımlılarının hedefi olması ise üzüntüye neden oluyor.
Depremlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen başta tarihi camiler olmak üzere kent genelindeki camilerin restorasyon çalışmalarının başlanılmamasını gündeme getiren HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, depremlerde hasar gördükleri gerekçesiyle ibadete kapatılan ancak restorasyonuna başlanılmayan camilerin hırsızların ve madde bağımlıların mekanı haline geldiğini belirtti.
Tarihi camilerin aylardır ibadete kapalı olmasının ve restorasyon işlemlerinin halen başlamamasının üzüntü verici olduğunu belirten Göçer, risklerin ortadan kaldırılıp ve restorasyon çalışmalarının bir an önce tamamlanması ve camilerin en kısa sürede tekrar ibadete açılması çağrısında bulundu.
Camilerin ibadete kapatılmasından dolayı mahalle halkının ibadetlerini mahallelerine uzakta olan camilerde yapmak zorunda kaldığını belirten Göçer, camilerin ve diğer tarihi yapıların aslına uygun restore edilmesi gerektiğini ifade etti.
Ağır hasarlı olmayan camilerin restore çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirten Göçer, camilerdeki hırsızlık olaylarının önüne geçilmesi için acilen önlem alınması çağrısında bulundu.
Camilerin restorasyon çalışmaları tamamlana kadar camilere güvenlik görevlileri verilmesi gerektiğini ifade eden Göçer, ibadete kapalı olan camilerin hırsızların ve madde bağımlıların mekânı haline gelmesinin üzüntü verici olduğuna dikkat çekti.

Bu Haberi Yorumlayın..

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

İYYAKE NA’BUDU “(-نَعْبُدُ-يَّاكَl-)

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Farkımız Ne?

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Hakan Esen

Bayramınız Bayram Olsun

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

Anketler

En Çok Beğendiğiniz Haber Sitesi Hangisi?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...