“İnşaat malzemelerine yapılan zamlar tartışmalı hale gelmiştir.”
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı(GAİMDER) İbrahim Apa, inşaat malzemelerine gelen zamların incelenmesi ve makul seviyelere çekilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOBB, İMKON ve Gaziantep Ticaret Odası nezdinde girişimde bulunduklarını açıkladı.
İbrahim Apa, malzeme üreticilerinin, inşaat malzemelerine uyguladığı yüksek fiyat artışları nedeniyle piyasada makul fiyatlara ürün bulmayı zorlaştırdığını, bunun da sektörde daralmaya yol açtığını söyledi. Söz konusu artışların inşaat sektöründeki maliyetleri de arttırdığına dikkat çeken Apa, bu artışlarında konut fiyatlarına yansıdığının görüldüğünü söyledi.
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak sürecin en başından beri takipçisi olduklarının belirten İbrahim Apa “Lokomotif sektör olan inşaat yapımındaki maliyet artışlarının genel enflasyonu etkileyeceği düşünülmektedir. Özellikle demir, beton ve çimentoda son bir yılda yaşanan yüzde yüzü bulan yüksek fiyat artışların incelenmesi ve makul seviyelere çekilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, TOBB, İMKON ve Gaziantep Ticaret Odası nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. İnşaat sektöründe daralmaya neden olması beklenen yüksek zamların durması ve gerilemesi için kurumlar arası koordinasyonun sağlanması amacıyla derneğimiz aktif rol üstlenmiştir” diye konuştu.
1 yıl öncesinin rakamlarıyla örnekler verdi
Malzemelere yapılan artışları, rakamlar vererek anlatan Apa “Geçtiğimiz yıl 15 Mart’ta, yani tam 1 yıl önce Gaziantep’te çimento torba fiyatı 13 TL, çimento ton fiyatı 200 TL, C25 dediğimiz beton 172 TL iken, bugün çimento torba fiyatı 25 TL, çimento ton fiyatı 415 TL, beton ise 290 TL’ye ulaşmıştır. Fiyat artışı neredeyse yüzde yüze yakındır. Aynı zamanda dolardaki artış ise yüzde 15’tir. Demirde ise geçen yıl 15 Mart’ta ton fiyatı 3 bin 250 lira iken, bugün itibariyle 5 bin 600 TL’ye ulaşmıştır. Diğer inşaat ana kalemlerinde de artışlar aynı orandadır. Demirdeki fiyat artışı ise neredeyse iki katına ulaşmıştır” dedi.
“Bu kadar yoğun artış sadece Gaziantep ve bölgesinde var”
Fiyat artışlarının kabul edilemez boyutlara ulaştığını söyleyen Apa “Özellikle demirdeki olaya daha geniş açıdan bakıp; bu lokomotifin yegane akaryakıtı olan demir ve beton piyasasını canlandırmamız, Çin-Dolar ikileminden sıyrılıp, yarını iyi görmek ve insanları doğru yönlendirmemiz gerekmektedir. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak uzun vadeli planlar yapılmalı ve fiyatların makul seviyelere çekilmesi gerekmektedir. İşin en ilginç kısmı özellikle çimento ve betonda bütün Türkiye‘de artışlar olmasına rağmen iki katına yakın artış sadece Gaziantep ve çevre bölgesinde olmaktadır. Şu anda beton ve çimentoda fiyat sıralamasında İstanbul ve Ordu’dan sonra 3. sıradayız” şeklinde konuştu.
“Konut almak daha da zorlaşacak”
İbrahim Apa, fiyat artışıyla birlikte sadece sektörün değil, konut sahibi olmayı planlayan vatandaşın da zarar göreceğini belirterek “İçinde bulunduğumuz koşullar, konutlardaki maliyet artışlarını zorunlu hale getirecektir. Zaten sektörün durağan olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bizler bu durağanlığı gidermek için çalışırken, bir de malzeme fiyatlarına zam yapılması, içinde bulunduğumuz durumu daha da zorlaştıracaktır. Beton başta olmak üzere diğer girdilere yapılan zammın iyi düşünülmesi gerekmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.