Gaziantep İntiharı Önleme Çalıştayı Bildirisi

Gaziantep İntiharı Önleme Çalıştayı Bildirisi
03 Mart 2024 22:06

Önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olan intihar konusundaki çalışmalar büyük önem arz etmektedir. İntihar sonucu yaşamını kaybedenlerin yakınlarının yaşadığı ruhsal acı da düşünüldüğünde, intiharın toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir sorun olduğu açıktır. Yapılan çalışmalar genetik, psikolojik, sosyal ve kültürel birçok risk faktörü tarafından belirlenen İntihar davranışı konusunda uygulanan multidisipliner önleme çalışmalarının daha etkin olduğunu göstermektedir. 2011 yılında yürürlüğe giren Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planının hedeflerinden biri de; “İntiharı önleme konusunda farkındalık yaratılması ve intiharın azaltılması” doğrultusunda yürütülen çalışmalarda, kurum ve kuruluşların işbirliği içinde faaliyetlerini yürütmelerine destek olmaktır.
Tüm bu hedefler doğrultusunda Müdürlüğümüz bünyesinde 1 Mart 2024 tarihinde intiharı tüm yönleriyle ele almak üzere “İntiharı Önleme Çalıştayı” düzenlenmiştir. Gün boyu süren çalıştaya Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye temsilcileri, ilimizde yer alan özel ve devlet üniversitelerinin temsilcileri, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bölge Müdürlüğü, İl Basın ve Halkla İlişkiler Gaziantep Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Şahinbey Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü, İl Göç İdaresi, TÜİK Başkanlığı Gaziantep Bölge Müdürlüğü, H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Müdürlüğümüze bağlı Başkanlıklar, Hastaneler ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinin temsilcileriyle Sivil Toplum Örgütlerinin konu ile ilgili alanında uzman temsilcileri katılım sağlamıştır.
İlimizde ve bölgede yapılacak pek çok çalışmanın öncüsü olacak bu çalıştaya Gaziantep Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülçin ELBOĞA’nın “Tüm Yönleriyle İntihar” adlı sunumuyla başlanmış ardından Eğitim, Farkındalık-Medya, Psikososyal ve Ekonomik Destek, Riskli Gruplar ve Müdahale-Veri Akışı Masaları oluşturulmuş ve yapılan görüşme ve sunumların ardından önemli kararlar alınmıştır.
İntiharı Önleme Yerel Eylem planının hazırlanmasında ve kurumlar arası iş birliğinin sürdürülmesinde önemli bir kaynak olarak ele alınacak çalıştay kararları bundan sonraki süreçte önemli bir rehber olarak ele alınacaktır.

Bir Yorum Bırakın

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

İYYAKE NA’BUDU “(-نَعْبُدُ-يَّاكَl-)

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Farkımız Ne?

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Hakan Esen

Bayramınız Bayram Olsun

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

Anketler

En Çok Beğendiğiniz Haber Sitesi Hangisi?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...