7 Mayıs 2024 Dünya Astım Günü nedeniyle Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi tarafından Astım ve Kronik Hastalıklarda Fonksiyonel Tıp Yaklaşımları konusunda konferans düzenlendi. Konferansa ilimizde aile sağlığı merkezlerinde ve kamu hastanelerinde görev yapan aile hekimleri, Gaziantep Üniversitesi Aile Hekimliği anabilim dalında görev yapan hekimler, aile sağlığı çalışanları, ilçe sağlık müdürlüklerinde görev yapan hekimler, hemşireler, diyetisyenler ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan sağlık çalışanları katıldı.
Astım hastalığının görülme sıklığına, belirtilerine, astım hastalığının kontrolüne değinildi
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç.Dr.Mikail ÖZDEMİR tarafından yapılan açılış konuşmasında astım hastalığının görülme sıklığına, belirtilerine, astım hastalığında kontrolün nasıl sağlanacağına, toplumdaki bilgi eksikliği sebebi ile tanısının geciktiğine bu sebeple farkındalık eğitimlerinin çok önemli olduğuna değindi. Ayrıca kronik hastalıkların getirdiği ekonomik yükün çok fazla olduğunu ve yaşam tarzı değişikliği ile önlenebileceğinden bahsedildi.
Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Sorumlusu Uzm.Dyt.Merve EYİNACAR’ın ‘‘Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarda Mevcut Durum ve Birinci Basamak Sağlık Kurumlarında Yapılan Çalışmalar’’ konulu sunumu ile başlayan konferansta Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından astım ve kronik hastalıkların önlenmesi ve yapılan farkındalık çalışmaları konusunda bilgilendirme yapıldı. Dünya Astım Günü’nün bu yılki temasının Astımda Eğitim Güç Verir: Bilgi Anahtardır olarak belirlendiğini, bu kapsamda sağlık çalışanlarının ve hastaların eğitilmesinin çok önemli olduğunu bildirdi. Kronik hastalıkların takip ve taramalarının aile hekimleri tarafından sistematik bir şekilde yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen web tabanlı bir uygulama olan Hastalık Yönetim Platformu konusuna değinerek, birinci basamakta hastaların erken tanısı ve hasta olanların izlenmesi ile kronik hastalıkların neden olduğu engelliliğin ve iş gücü kaybının önüne geçilebileceğinden bahsetti.
Astımda doğru ilaç kullanımı ve doğru nefes alma teknikleri hastalara büyük faydalar sağlamaktadır.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Belgin İKİDAĞ ‘‘Astım Hastalığı ve Nefes Terapileri’’ konulu gerçekleştirmiş olduğu sunumlarında, astım hastalığının belirtilerinden, tedavi yöntemlerinden ve astım hastalarında doğru inhaler ilaç kullanımının öneminden bahsetti. Özellikle dış ortam etkenlerinden korunarak ve doğru ilaç kullanarak astım hastalığının kontrolünün sağlanabileceğinden, bununla birlikte doğru nefes alma tekniklerinin hem astım hem de kronik hastalığı olan hastaların tedavilerine büyük katkılar sağlanacağını belirtti. İKİDAĞ sunum sonrasında doğru nefes alma tekniklerini katılımcılar ile uygulamalı olarak gerçekleştirdi.
Kronik hastalıklarda fonksiyonel tıp yaklaşımlarına ve kronik hastalıkların kök sebeplerine değinildi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Seda Kılıç ÜNSAL ise ‘‘Kronik Hastalıklarda Fonksiyonel Tıp Yaklaşımları’’ konulu sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumda kronik hastalıkların kök sebeplerine odaklanan fonksiyonel tıp bakış açısı ile hastaların iyileşmelerine büyük katkılar sunulduğunu, hasta olan organa değil hastaya odaklanan bir yaklaşım ile hastaların yaşam kalitesinin yükseldiğine ve komplikasyon gelişiminin engellendiğine değinildi. Bu kapsamda kişinin ihtiyacı olan fonksiyonel besinlerle beslenmenin ve eksik vitamin ve minerallerin yerine koyulmasının çok önemli olduğuna değindi.