• Anasayfa /
  • /
  • ‘Fıstığımız Bol Olsun Projesi’ eğitimleri sürüyor

‘Fıstığımız Bol Olsun Projesi’ eğitimleri sürüyor

‘Fıstığımız Bol Olsun Projesi’ eğitimleri sürüyor
22 Kasım 2021 12:26 Kaynak : Haber merkezi

TEMA Vakfı ve Damak tarafından, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğinde 2011 yılından beri yürütülen Fıstığımız Bol Olsun Projesi’nin üçüncü fazında yerel mühendis ve çiftçi eğitim çalışmalarına devam ediliyor.

TEMA Vakfı ve Damak iş birliği ile 10 yıldır sürdürülen Fıstığımız Bol Olsun Projesi’nde eğitim çalışmaları devam ediyor. Proje, Antepfıstığında verim ve kaliteyi artırmak, doğal varlıkların sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve kırsal ekonomiye katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen çalışmaları kapsıyor.

Proje sayesinde, uzun yıllar eğitim ve uygulama çalışmaları yürütülen bahçelerde komşu bahçelere kıyasla 2 katın üzerinde verim artışı elde edildi. Yıl boyunca üreticilere yönelik verilen danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra, iyi tarım uygulama eğitimleri, Antepfıstığı yetiştiriciliği eğitimleri, sertifikalı aşıcı ve budamacı eğitimleri, üretici sohbetleri ve bahçe günleri gibi çok sayıda eğitim ve etkinlik gerçekleştirildi.

Proje kapsamında yerel mühendislere ilk kez teknik eğitimler verildi

Projenin üçüncü faz çalışmalarından biri; Antepfıstığı üreticilerine yönelik danışmanlık hizmetlerinin sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla, bölgede danışmanlık hizmeti veren ve Antepfıstığı konusunda çalışmalar yürüten mühendislere yönelik eğitim çalışmaları oldu.

Bu yıl proje kapsamında ilk defa gerçekleştirilen yerel mühendis eğitimlerinde, ziraat mühendisleri ve uzmanlarla bir araya gelinerek, Antepfıstığı yetiştiriciliği konusunda uygulamalardaki sorunlar ve danışmanlık çalışmalarının değerlendirilmesi amaçlandı. Nizip Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen “Antepfıstığında Yoğun Olarak Görülen Ağaç ve Dal Kurumaları ve Çözüm Yolları” konulu bu eğitime 24 ziraat mühendisi katılım sağladı. Toplantıda sunum yapan uzmanlarla eğitime katılan mühendisler karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu.

Toplantının ardından Antepfıstığı yetiştiriciliği yapan 30 çiftçiye, ağaç ve dal kurumaları ile bu soruna karşı alınacak tedbirler konusunda bir çiftçi eğitimi de verildi. Eğitime katılan tüm katılımcılara, 2011 yılından bu yana, uzun yıllar projenin yerel proje koordinatörü görevini yürütmüş olan Merhum M. Metin Şenol tarafından kaleme alınan ve Fıstığımız Bol Olsun Projesi kapsamında 2019 yılında basılan “Soru ve Yanıtlarla Antepfıstığı Yetiştiriciliği” kitabı dağıtıldı.

Eğitimin oldukça faydalı olduğunu belirten TEMA Vakfı Yerel Proje Koordinatörü Hüseyin Tekin; “Antepfıstığı yetiştiriciliği kapsamında farklı konularda uzmanlarla ve üreticilerle bir araya geleceğimiz bu eğitimler ilerleyen dönemlerde de devam edecek. Eğitimlerimiz tüm üreticilerin katılımına açık olacak” diyerek eğitimlere katılan ve katkı veren herkese teşekkür ettiğini belirtti.

Bir Yorum Bırakın

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

İTTİHAD-I İSLÂMI ISRARLA ÖNEMSEMEMEK

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Farkımız Ne?

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

Anketler

En Çok Beğendiğiniz Haber Sitesi Hangisi?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...