Bakan Elvan ile Bakan Gül Gaziantep’te
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep’te iş dünyası ile buluştu.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde düzenlenen “ İş Dünyası ile Buluşma” programına Bakan Elvan ile Bakanı Gül’ün yanı sıra, Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri, kaymakamlar ve çok sayıda sanayici katılım sağladı.
Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin ihtiyacının düşük enflasyon ve kur istikrarı olduğunun altını çizen Bakan Elvan, 2020 yılının ardından küresel ekonominin yeniden toparlanmaya başladığını belirterek “Salgının etkilerinin azalmasıyla da hemen harekete geçtik, sizlerle birlikte istişare edelim istedik. Anadolu’nun nabzını tutmayı, görüş ve önerilerinizi bizzat dinlemeyi son derece önemsiyoruz. Geçen hafta Bursa’da başladığımız Anadolu turuna güneydoğunun incisi Gaziantep’le devam ediyoruz” dedi.
Gaziantep’in çok güçlü bir genetik mirasa ve eşsiz bir tarihi dokuya sahip olduğunu dile getiren Elvan, “İpek Yolu’nun bu topraklarda hayat bulması, bugün taşıdığınız ekonomik potansiyelin, rekabetçiliğinizin ve ülkemize sunduğunuz katma değerin aslında tesadüf olmadığını gösteriyor. Gaziantep denince benim aklıma gözü pek girişimciler, cesaretli ve yenilikten korkmayan sanayiciler geliyor. Son 15 senede ihracat hacmini 8 kat artırabilmiş bir üretim altyapısından bahsediyoruz. Bakın aynı dönemde Türkiye ihracatındaki artış üç kata yakın gerçekleşmiş. Ortaya koyduğunuz bu başarılı performans bile başlı başına bu şehrin dinamizmini, enerjisini ve gelecekte yapabileceklerini çok net gösteriyor. Ben bugünkü buluşmamızın da her iki taraf açısından müspet sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Oldukça zorlu geçen 2020 yılının ardından küresel ekonomik aktivite yeniden toparlanmaya başladı. Üretim ve ticarete ilişkin küresel veriler, salgın öncesi seviyenin üzerine çıkıldığını gösteriyor. Ancak bu sektörel iyileşme maalesef tabana yayılmış durumda değil. Örneğin hizmetler sektörü hala zayıf bir performans gösteriyor, tabii bu zayıf performans da istihdamdaki toparlanmayı etkiliyor” diye konuştu.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, konuşmasında Gaziantep’in salgına rağmen üretim çarklarını döndüren, 2020 itibarıyla 8 milyar dolar ihracat yapan bir şehir olduğunu belirtti.
Gaziantep’in bu yıl 10 milyar dolar ihracat hedeflediğini söyleyen Gül, iş adamından işçisine kadar ihracattaki başarıya katkı sağlayan, bunda emeği geçen, taş üstüne taş koyanlara teşekkür etti.
Hukuki ve ekonomik güvenliğin iç içe geçen konular olduğuna dikkati çeken Bakan Gül, “Yani hukuki ve ekonomik öngörülebilirlik, birbirinden ayırt edilemeyen kavramlardır. Cumhurbaşkanımız liderliğinde, hükümetimizin temel hedefi ve yaklaşımı da yine bu anlamda reform temelli, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ anlayışıdır. Buradaki temel anlayışımız da özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik Türkiye anlayışıdır, yaklaşımıdır. Bunu İnsan Hakları Eylem Planı’nda da ortaya koyduk ve bunu yine kamuoyunda da hedef olarak ayrıca paylaştık. Tüm bu hedeflerde temel bir amacımız var, Türkiye’nin daha da demokratik bir reformla, daha da hukuki anlamda öngörülebilir, sorunlarını da çözmüş olarak yoluna devam etmesidir.” şeklinde konuştu.
Program sonrasında Bakan Elvan ve Bakan Gül, beraberindeki heyet ile Gaziantep Valiliğini ziyaret etti. Burada şeref defterini imzalayan Bakan Elvan, Vali Davut Gül’den şehir ile ilgili kısa bir brifing aldı. Defterdarlık ve Büyükşehir Belediyesine de ziyarette bulunan Bakan Elvan ile Bakan Gül’ün Gaziantep programı Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mezuniyet Töreni ile devam edecek.