Anız yakmayın uyarısı

Anız yakmayın uyarısı
06 Haziran 2021 15:37 Kaynak : HABER MERKEZİ

Anız yakmayın uyarısı

Hububat hasadının başlamasıyla birlikte anız yangınları da baş göstermeye başladı. Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar’da anız yakılmaması konusunda çiftçileri uyardı.

Toprağın en büyük düşmanının anız yakma olduğunu belirten Başkan Sakar, anız yakmanın telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağının altını çizdi. “Anız yakmak toprakta verimliliği düşürürken doğanın yapısını ve dengesini bozuyor, organik maddeleri yok ediyor, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal özelliklerine zarar veriyor. Kısacası telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açıyor ” dedi.

Hasat döneminden sonraki en önemli olayın anız yakılmaması olduğunu anlatan Sakar, “Bölgemiz başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde hububat hasadı bittikten sonra, yabancı ot tohumlarının, bitki artıklarının kolayca temizlenmesi ve sürümün kolaylaştırılması için anızları yakıyorlar. Halbuki bu çok yanlış bir yöntemdir. Çünkü anız yakmak topraktaki canlı mikroorganizmaların ölmesine, toprakta sürdürülebilirlik için önemli olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklere zarar veriyor. Ayrıca anız yakmak sadece havaya, çevreye, meraya, ormana, toprağa ve topraktaki canlılara zarar vermesinin kontrolden çıkan anız yangınları, köy, kasaba ve şehirlerdeki yerleşim yerlerine de zarar verebilir. Yani hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

Anız yakan çiftçileri büyük cezaların beklediğini kaydeden Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Biçerdöver hububatı toprağın yüzeyine yakın biçer ve artıklar ne kısa kalırsa bir sonraki ekim zamanında toprak anız yakılmadan daha kolay işlenebilir. Bu şekilde bir yöntem ile toprağın su tutma kapasitesi artacağı gibi çiftçilerimizde anız yakmaktan yani, toprağa zarar vermekten vazgeçmiş olacak. Bunun için anız yakılmaması konusunda çiftçilerimiz, toplum kadar devletimizi de büyük düşmektedir.”

 “Devletimiz bu konuda seminerler verebilir, kamu spotu hazırlayabilir. Gerekirse köy köy dolaşılıp bilgilendirme yapılıp broşür dağıtılabilir. Bu gibi çalışmalar yapılırsa anız yakan çiftçi sayısının azalacağı düşüncesindeyiz. Yoksa her yıl yüzlerce tarım alanlarımızın verimi düşecek, kaybeden çiftçimiz ve ülke tarımı olacak. Dolayısıyla çiftçilerimiz anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmeli, toprak işlemesiz tarıma yönlendirilmelidir. Bu yöntem, anız yakılmaması, erozyonun azalması, yakıttan tasarruf edilmesi, toprak yüzeyinden olan buharlaşmanın önlenmesi ve kuraklığa dayanıklı toprak oluşmasına kadar birçok faydası var.

Bir Yorum Bırakın

Benzer Haberler

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

Ve yalnızca Sen’den yardım dileriz.” (Fatiha,5)

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Farkımız Ne?

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

En Çok Okunanlar

Anketler

Sitemizi yararlı buluyor musunuz?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...