Hükümet konut kredilerinde paket açıkladı.
Faiz oranı 0,99 olarak belirledi.
Fakat her nedense sosyal medyada baktığımız görsellerde ve haberlerde konut fiyatlarının akıl almaz bir şekilde 1 saat içinde fiyatların yükseltilmesi toplum nezdinde üzüntüyle karşılanarak tepkilere yol açtı.
Hükümet konut piyasasındaki sıkışıklığı aşmak piyasaları canlandırmak için bu yola başvurduysa fiyat artırmakta neyin nesi?
Her isteyen kafasına göre fiyat artırıyorsa bununda çözümünün bulunması gerekir.
Konutun yapımından satımına kadar olan evrelerde:
-Bu rayiç bedeli nedir ne işe yarar diye baktığımızda “Rayiç değerinin gayrimenkullerde güncel alım ve satım değerini ifade ettiğini görüyoruz.” Ve tapu işlem ve harç bedelide bu rakama göre yapılmaktadır.
-Eksper değeri nedir diye baktığımızda ise “Konutun gerçek değeri ve çevresindeki konutlarda dikkate alınarak bağımsız kurumlar tarafından yapılan fiyat değerlendirmesidir.”
Bu değerlendirme ise kredi veren kuruluşlar tarafından dikkate alınmaktadır.
Örneğin, bir konutun satışa esas rayiç bedeli 600 bin tl. ise tapu masrafı bunun üzerinden hesaplanıyor.
Ama rayiç bedeli üzerinden konut alan varmı?
Bu rayiç bedelinin üzerine belirli bir kar marjı eklense ne ise ama fiyata bakıyorsun 1, 500 milyon tl. üzerinde satıldığını görüyoruz.
Aynı şekilde bir konutun eksper değerine baktığımızda rayiç değerinden farklı bir rakam çıktığına şahit oluyoruz. Bu durumda rayiç bedeli, eksper değeri, satış fiyatı arasındaki farklılıklar sebebiyle devlettinde ne kadar zarar ettiği ortada değil mi?
Neden bu emlak ilanları baz alınmıyor. O zaman neden devlet vergi yönünden zarar ettiriliyor. İlgili bakanlıkların bu keşmekeşliğe çözüm bulması gerekmiyor mu?
Günümüz teknolojisinden faydalanarak ne devletin zarar ettirilmesi nede birilerinin çok yüksek miktarlarda haksız kazanmalarının önüne geçilmelidir.
Bu fırsatçılığa izin verilmemelidir.
Madem öyle ise emlak sitelerindeki fiyatlar ilgili bakanlıklar tarafından mercek altına alınarak satıcı ilanlardaki fiyat baz alınarak bu bedel üzerinden tapuya satış harcı, alıcı ise aynı konutu resmi rayiç bedeli üzerinden alım harcı yatırsın.
Ama bu akılalmaz fırsatçılığa bir çözüm bulunsun…