Tuz tüketimini azaltmak için sofradaki tuzluğu kaldırın!
Günlük beslenmeyle alınan tuz miktarı dünyada 9-12 gram iken, Türkiye’de bu miktar 15-18 grama kadar çıkıyor. Tuz tüketiminin günde 6 grama düşürülmesinin her yıl yaklaşık 2,5 milyon ölümün önlenmesi anlamına geldiğini söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Kadriye Özsoy, tuzu azaltmak isteyenlere pratik önerilerde bulunuyor.
Besin hazırlığında özellikle lezzet verici olarak kullanılan tuzun vücutta sıvı dengesinin ve kan basıncının düzenlenmesinde, asit-baz dengesinin sağlanmasında ve sinir-kas sisteminde uyarıların iletilmesi gibi önemli görevleri bulunuyor. Ayrıca antiseptik özelliği nedeniyle 19. yüzyıldan bu yana gıdaların saklanmasında koruyucu olarak kullanılıyor. Ancak aşırı tuz tüketimi birçok sağlık problemine yol açıyor. Tuz tüketimi artıkça yüksek kan basıncı ve dolayısıyla böbrek, kalp-damar hastalıkları riskinin de arttığını belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Kadriye Özsoy, “Yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörü, kan basıncı seviyesinin en önemli belirleyicisi ise diyetle alınan tuz miktarıdır. Dünya üzerinde ölümlerin yüzde 32,3’ünden kalp-damar hastalıkları sorumludur. Günlük diyetle alınan tuz miktarının 10 gramdan 5 grama düşürülmesi inme riskinin yüzde 23, kardiyovasküler hastalık riskini ise yüzde 17 azaltmaktadır” diyor.
Günde 1 çay kaşığı tuz yeter!
Genetik olarak günlük 0.25 gramdan daha az tuza ihtiyaç duyduğumuzun altını çizen Dyt. Özsoy, Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük 2 gramdan az sodyum ve 5 gramdan az tuz tüketilmesini önerdiğini hatırlatıyor. Bu miktarın yaklaşık 1 çay kaşığı tuza karşılık geldiğini belirten Dyt. Özsoy, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yapılan çalışmalarda günlük beslenmeyle alınan tuz miktarı dünyada 9-12 gram iken, Türkiye’de bu miktar 15-18 grama kadar çıkıyor. Yapılan araştırmalarda günlük olarak alınan tuzun yüzde 77’sinin işlenmiş gıdalardan, yüzde 12’sinin doğal olarak gıdalarda bulunduğu, yüzde 6’sının sofrada eklendiği, yüzde 5’inin pişme süresince eklendiği saptandı. Tuz tüketiminin günde 6 grama düşürülmesi her yıl yaklaşık 2,5 milyon ölümün önlenmesi anlamına geliyor.”
Tuz tüketimini azaltmak için önerilere kulak verin
Dyt. Kadriye Özsoy, günlük tuz tüketimini azalmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor: “Birçoğumuz yemeği tatmadan tuz ekliyoruz. Bu alışkanlıktan vazgeçmeye çaba gösterin, masaya tuzluk koymayarak bu konuda bir adım atabilirsiniz. Yemekleri lezzetlendirmek için tuz yerine çeşitli baharatlar, maydanoz, nane, dereotu, limon, sirke gibi aroma vericiler kullanabilirsiniz. Ev yapımı salça, zeytin, turşu, peynir, yaprak salamura gibi gıdaların tuz miktarı yüksektir. Bu nedenle bu gıdaları az miktarda tüketebilir ya da mümkünse bir gece önceden suda bekletip tuz miktarının azalması sağlayabilirsiniz. Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi tuz oranı yoğun gıdaların sık tüketmekten kaçının. Ketçap, mayonez, soya sosu, tuzot gibi hazır sos ve baharatlar, hazır çorbalar, et suyu tabletler, mineralli sular, konserve gıdalar yüksek miktarda tuz içerir. Bu ürünlerin kullanım sıklığına dikkat etmelisiniz. Paketli gıdaların etiketleri mutlaka okunmalı ve düşük sodyum / tuz içerenler tercih etmelisiniz. Etiketlerde yazan sodyum miktarın 2,5 ile çarparak o besin ile alınan tuz miktarının gramını hesaplayabilirsiniz.”