Gaziantep’te inşaat sektörü destek bekliyor
İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar için sektörü temsilcileri destek bekliyor. Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Başkanı Bora Kanevetçi, zor durumda olan inşaat sektörünün destek beklediğini söyledi.
İnşaat sektörünün istihdam ve ekonominin lokomotif sektörü olduğunu belirten Kanevetçi, “Özellikle pandemi döneminde istihdama sağladığı katkı ülkemizde inşaat sektörünün ekonomiye olan katkısını ve önemini bir kez daha göstermiştir. Fakat maliyet artışlarındaki yükselmeler sektördeki meslektaşları zor durumda bırakmıştır. Kamuya iş yapan müteahhitlerin malzemedeki fiyat artışları karşısında dayanma gücü kalmamış ve önemli mağduriyetler oluşmaya başlamıştır. Fiyat farkı olmayan işlerde müteahhitler öngöremedikleri fiyat artışları karşısında çaresiz kalmıştır” dedi.
Kanevetçi, özel sektörde konut üretenlerin yükselen maliyetler ve tedarikteki güçlükler nedeniyle, hem imalatta zorluklar yaşadığını, hem de maliyet kaynaklı yükselen fiyatlardan dolayı satış ve pazarlamada sıkıntı çektiklerini dile getirdi. Kanevetçi, “Son bir yıl içerisinde demirdeki artış oranı %110, betonda %60, saçta %124,taşyününde yüzde 94, gazbeton ve bimste yüzde 70 olmuştur.
Malzemede fiyatlarındaki artışların konut fiyatlarına yansımasıyla beraber hem vatandaşımızın konut sahibi olma imkanı azalacak, hem de müteahhitler başlamayı planladıkları yeni şantiyelere ya başlayamayacak ya da ertelemek zorunda kalacaktır. Bu durum, alt sektörleri de hesaba kattığımızda on binlerce insanın geçimini sağladığı inşaat sektörünün istihdam hacminin azalmasına yol açacaktır.
Pandemi dönemiyle birlikte inşaat malzemelerindeki ihracat oranının artması elbette ki ülkemiz adına çok çok önemlidir. Ancak ihracat yapan tedarikçi ve üretici firmaların da yurt içine verdikleri malzeme miktarında artışın sağlanması kaçınılmaz bir sorumluluktur. Böylece hem tedarik, hem de fiyat artışının önüne geçilmesi sağlanabilecektir.
Demir başta olmak üzere inşaat malzemelerinde belli bir süre de olsa KDV indirimi sağlanması durumunda maliyetlerdeki artış bir nebze olsun telafi edilebilecektir. Müteahhitlerin ödedikleri harçlar da indirime gidilerek sektörün desteklenmesi en büyük beklentimizdir.
Kamuya iş yapan müteahhitler için fiyat farkı kararnamesinin yeniden düzenlenmesi, KDV’deki tevkifat ile stopaj oranlarının eski orana çekilmesi zararın kısmen karşılanmasını sağlayacaktır.
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) olarak belediyelerimizle işbirliği ve istişare içerisinde arsa maliyetlerinin düşürülmesi konusunda girişimlerimiz devam etmektedir.
Yapılaşmış alanlarda uzun yıllardır boş duran arsaların sektöre ve kente kazandırılmasıyla ilgili düzenlemelere ihtiyaç vardır.
Konuyla ilgili hem GAİMDER olarak bizler hem de İMKON nezdinde Genel Başkanımız Tahir Tellioğlu gerekli girişimlerde bulunarak sorunları ilgili milletvekillerimiz ve bakanlıklarımıza iletmiştir. İMKON bünyesindeki diğer illerimizin dernek başkanlarıyla da istişarelerimiz aralıksız sürmekte olup, yaşadığımız bu sorunun çözümsüz kalmayacağına olan inancımız devam etmektedir. İnşaat sektörü temsilcileri destek bekliyor” şeklinde konuştu.