Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyada ilkbaharın habercisi olarak kutlanan Nevruz Bayramı Gaziantep Üniversitesinde coşkuyla kutlandı. GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi park alanında düzenlenen etkinliklerde, GAÜN Rektör Prof. Dr. Arif Özaydın ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş kutlamalarda örste demir dövdü, Nevruz Ateşi’nden atladı, öğrencilerle halay çekip, pilav dağıttılar.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kültür ve Spor Müdürlüğü tarafından Nevruz Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programın açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Nevruz’un Bahar Bayramı ve tarihsel olarak yıl dönümü olarak kutlandığını belirterek, herkesin Nevruz Bayramını kutladı. Prof. Dr. Özaydın “Tarihte miladi ve hicri takvim var. Geleneksel Nevruz da bir yıl dönümüdür. Bu bayram, bize ayrı bir heyecan katan baharın gelmesinin işaretidir. Baharla birlikte sizlerin moral ve motivasyonunuzu yükseltmenizi istiyorum. Nevruz bayramınızı tebrik ediyorum. Baharınız kutlu olsun” diye konuştu.
ADRİYATİK’TEN ÇİN SEDDİ’NE KADAR KUTLANAN BAYRAM
Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behiye Köksel’in Türk Dünyasında Yengi Kün/ Nevruzun Ortak Kültürel Kodları konferansında, Nevruz’un Yengi Kün, Nevruz, Sultan Navrız, Teze Gün, Ulu Kün, Ergenekon Bayramı, Bozkurt Bayramı, Mart Dokuzu gibi adlarla bütün Türk dünyasında daha geniş anlamıyla da Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar olan coğrafyada kutlanan bir bayram olduğunu söyledi. Türklerin gönül coğrafyasında uzak yerlerdeki Türk topluluklarını birbirine bağlayan kültürel kodlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Köksel, bu kodlardan birisinin de Yengi Kün/Nevruz Bayramı olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Köksel konuşmasının devamında şunları söyledi: “Toprağın kar örtüsü altında uykuda olduğu uzun ve soğuk kışın zahmetinin yerini bolluğa, berekete, doğayla bütünleşemeye bırakacağı baharın gelişinin kutlanması, bir mevsim töreni olarak nevruz bayramı zamanla milli bir mahiyet kazanmıştır. Baharın gelişi, kışın zahmetinden kurtulma sevinci ve bu sevinci şölene dönüştürme insan için hep oldu. Başlangıçta kaostan kozmoza geçişi sonra yerin oluşumunu, sonra ilk atayı, türeyişi anlatan mitik hikayeler zaman ilerledikçe, insanlar çoğaldıkça, kavimler kökenlerini aramaya başlamış kavmi bilinç, aidiyet duygusu zamanla ulus bilincine dönüşmüştür. Bu dönüşüm içinde eski baharı karşılama bayramı milli anlamlar yüklenen milli bayrama dönüşmüştür. 21 Mart tarihinin Türklerde destana göre 400 yıl kaldıkları Ergenekon’dan çıkış günü olarak kabul edilip kutlanması bu bahar bayramına bağımsızlığa kavuşma günü, milli bayram anlamı katmıştır.”
Konferansın sonrasında, Kültür ve Spor Müdürlüğü Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından Bahar Türküleri adlı mini bir konser verildi.