29 bin 500 kişinin borcu ödendi
Gaziantep Valisi Davut Gül, “Zimem Defteri projesiyle; 29 bin 500 hemşehrimizin 520 işletmeye olan 5.2 Milyon TL borcu Gaziantep Valiliği Vefa Sosyal Destek ekiplerimizin koordinesinde hayırseverlerimiz tarafından ödenmiştir” dedi.
Vali Gül “İçişleri Bakanlığımızın kurdurduğu Valilik Vefa Sosyal Destek Grubu organize etti;
Hayırseverlerimiz,400 bakkal ve 120 fırındaki ZİMEM defterini satın alarak bu yıl da hemşehrilerimizin tüm borçlarını ödediler. Gaziantep’e bu onuru yaşatan herkese çok teşekkür ederim. Zimem Defteri projemize destek olan; ERDEMOĞLU, KÖKSAN, Jülide KONUKOĞLU, GÜLSAN, Ata Prefabrik MÜSİAD, ALTUNKAYA, Selçuk İplik, Yüksel ALTUN, Abdülkadir ÇOPUR ve tüm hayırseverlerimize sonsuz teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında merkez Şahinbey ve Şehitkâmil ilçelerinde başta dar gelirli vatandaşların yer aldığı 81 mahalledeki 400 bakkal ile 120 fırın, Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından ziyaret edildi.
Vali Davut Gül, Vefa Sosyal Destek Ekiplerince yürütülen çalışmaları yerinde inceleyerek burada bir açıklama yaptı.
Gül, yaptığı açıklamada, Zimem Defteri uygulamasının bir Osmanlı geleneği olduğunu dile getirerek bu geleneğin Gaziantep’te hayırseverlerin destekleri ile yaşatıldığını söyledi.
Uygulama kapsamında, bakkal ve fırınlardaki vatandaşlara ait veresiye defterinin satın alınarak tüm borçların kapatıldığını dile getiren Vali Gül, “Zimem Defteri geleneği Osmanlı’dan günümüze kadar gelen, Gaziantep’te de hayırseverlerin katkıları ile yaşatılan bir gelenek. Bugün de Şahinbey ve Şehitkâmil ilçelerimizde toplamda 81 mahallede çalışmamız var. Bu 81 mahallenin nüfusu Şehitkâmil ve Şahinbey’in nüfusunun yaklaşık olarak %60’ına tekabül ediyor. Bir milyon nüfusun üzerindeki bir kitleye hitap ediyor. Hedefimiz seçtiğimiz 400 bakkalın ve 120 tane de pide fırınının veresiye defterlerini satın almak. Bugün saat 09.00 itibari ile çalışmalara başladık. Bakkal ve fırınlarda ödenen borçlara istinaden afiş hazırladık. Bayrama kadar bu afişler burada asılı kalacak” dedi.
Borçları ödenen bakkal ve fırınların özellikle dar gelirli ailelerin yaşadığı mahallerden seçildiğini belirten Gül, “Mahalleri dezavantajlı mahallelerden, dezavantajlı mahallelerde de daha çok küçük bakkalları seçiyoruz. Bu süreçte hem küçük esnafa destek veriyoruz, hem burada alışveriş yapan hemşerilerimizin borcunu kapatmış oluyoruz hem de bakkalların mahallelerde yaşaması için katkı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.