Araç Alım Satımında Kar Marjı Düştü 

Araç Alım Satımında Kar Marjı Düştü 
12 Mart 2022 21:15

AKARYAKIT FİYATLARI TOPLU TAŞIMAYA ZORLUYOR

Bedirhanoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bedirhanoğlu, ikinci el araç alım, satımının pandemi sürecinden nasıl etkilendiğini 27haber.com haber sitemize anlattı. “Pandemi öncesinde araç satımlarından kar payımız şimdiye göre azdı. Ama tatmin edici idi. Çünkü sattığımızın yerine yenisini alabiliyorduk. Oysa şimdi sattığımız aracın para miktarını arttırıp tezgaha ancak yeni araç alabiliyoruz. Pandemi sürecinden bu yana ikinci el araç alım satımında fiyatların artması sebebi bir yana akaryakıt fiyatlarının yüksek olması da vatandaşın araç alma hayalini bitirdi. Zaten akaryakıt pahalandı aracı alsak bile binmeyeceğiz, toplu taşıma araçlarını kullanacağız diyorlar.”

VATANDAŞ FİYATLARIN İNECEĞİNDEN UMUTLU

İkinci el araç piyasasının pandemi süreci ve dünya ekonomisinden Türkiye’nin de olumsuz etkilendiğini vurgulayan Mehmet Bedirhanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “İkinci el satış yapanların belli bir kar marjı var. Fazlasına satış yapmak mümkün değil. Son zamanlarda ki fiyat artışından dolayı sattığınız aracın aynı modelini çok fazlasına almak zorunda kalıyorsunuz. Araç fiyatları her geçen gün artarken vatandaş eski fiyatlara ineceğini düşünüyor.  Oysa ekonomik şartlara bakılırsa fiyat indiriminin çok zor olacağını görüyoruz.” Kredilerin yüksek olması, benzin ve motorinin fiyat artışı ortalama yüzde üç yüze yaklaştı. Buda maliyetin yüksek olması sebebi ile vatandaşın alım gücünü etkiledi.” diyerek sözlerine devam etti.

GALERİ SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYEN YARA

Mehmet Bedirhanoğlu “Bu süreçte her önüne gelen al-satcı oldu. Berber polis memuru, terzi, tamirci, öğretmen… Devletin buna bir dur demesini bekliyoruz. Sonuçta onlar evinde ya da işyerinde oturdukları yerde bu işi yapıyor. Vergi yok, kira yok, işçi ve iş yeri masrafı yok. Hatta istedikleri rakamı yazdıkları için zaman zaman piyasanın ayarları ile oynuyorlar. Devlet araç alım satım için yetki belgesini şart koştu. Vergi ve ruhsat sahibi galerici olarak sınavlara girdikten sonra araç alım satım hakkını kazanıyorsun. Vergi mükellefi olmayan vatandaşta noterden satışını yaparken masrafı olmadığı için iki kat kazanç elde ediyor. Bu durumun ruhsatlı galericilere büyük haksızlık olduğunu düşünüyorum”.dedi.

KDV ORANI DÜŞÜRÜLMELİ

“Araç alım satımına canlılık gelmesi için hükümetin bu konuya el atması gerekiyor” diyerek çözüm önerilerini sıralayan Bedirhanoğlu: “Araçlarda KDV oranının düşürülmesi lazım. Hükümetin talimatı ile bankaların araç alımı için kredi faizlerini geriye çekmeli. Kredi faizleri neredeyse yüzde ikilere (yüzde 1.70-1.80) yaklaşmış durumda. Yüzde birin altında kredi belirlenmeli ki vatandaşa destek olunsun. Dünyada petrol artışının ülkemizde benzin fiyatına yüzde üç yüz olarak yansıması araç almak isteyen ve araç sahiplerini büyük hüsrana uğrattı.”

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞINDA TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Mehmet Bedirhanoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet. Ukrayna-Rusya savaşında nasıl tutum sergileyeceğini çok iyi biliyor. Bu durum Cumhurbaşkanının başarısıdır. Dünya konjektörü yeniden düzenleniyor. Görüyoruz ki bu yeni düzende Türkiye de yer alıyor. Yeni jenerasyonda yeni dünya düzeninde Türkiye’de artık pasta sahibi…Bu da hükümetin izlediği doğru politika nedeni ile büyük ülke kategorisinde yer alıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir Yorum Bırakın

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

BAYRAMLARDA O SEVİNÇ VE SÜRÜR NİMETLERİNİ ŞÜKRE ÇEVİRMEK…

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Farkımız Ne?

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Hakan Esen

ENFLASYON UÇUYOR MU DÜŞÜYOR MU?

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

Anketler

Sitemizi yararlı buluyor musunuz?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...