İrfan Kaplan: Eczanelerde ilaç yok

İrfan Kaplan: Eczanelerde ilaç yok
31 Ocak 2022 11:23 Kaynak : HABER MERKEZİ

CHP Gaziantep Milletvekili, Eczacı İrfan Kaplan, Türkiye’de yaşanan ilaca erişim, ilaç yokluğu ve bin kaleme yakın ilacın muadilinin dahi bulunmaması ve ilaç sektöründeki sorunların araştırılması için TBMM’ye beraberinde 28 Milletvekili imzasıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

Milletvekili Eczacı Kaplan, TBMM’ye verdiği önergede, “Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ortamı ve döviz kurundaki aşırı hareketlilik birçok sektörü olduğu gibi Sağlık sektörünü de ciddi şekilde etkilemiştir. Sağlık Uygulama Tebliği’nde geçtiğimiz yıl açıklanan kur fiyatları ile gerçek fiyatlar arasında ciddi farklılıklar oluşmuş, bunun sonucunda birçok sağlık hizmetinin yanı sıra, tamamlayıcı sağlık unsurları da fiyatlandırma konusunda vatandaşları mağdur etmiştir. Sağlık alanında yaşanan bu krizin en büyük sıkıntılarından biri ise Eczacılık hizmetleri ve ilaç fiyatlarında kendini göstermiştir. Eczacılık, temelinde vatandaşların ulaştığı ilk sağlık birimidir. Dolayısıyla hastaların teşhis konduktan sonra ilk uğradıkları yer olan eczaneler, vatandaşların alacakları ilaçları hastalara ulaştırması açısından hayati önem taşımaktadır. Ülkemizde, yaşanan ekonomik bunalım ve buna bağlı olan döviz krizi birçok sektörü derinden vurduğu gibi, ilaç sektörünü de vurmuştur. Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki fiyatların çok üzerinde seyreden döviz kuru, ilaç üretimi ve ithalatını ciddi şekilde yavaşlatmış, başlarda kanser tedavilerinde kullanılan ilaçlar olmak üzere, ağır antibiyotiklere erişim güçlüğü yaşanırken bugün ağrı kesiciden antibiyotiklere, vitaminlerden tamamlayıcı tedavi ilaçlarına varıncaya kadar birçok ilaca erişim imkânsız hale gelmiştir” diye ifade etti.

“ECZANELERDE YAKLAŞIK 1000’E YAKIN İLAÇ YOK!”

“ECZACILARLA VATANDAŞLAR KARŞI KARŞIYA GELİYOR!”

Kaplan’ın önergesinin devamı şöyle: “Şu an Eczanelerde yaklaşık 1000’e yakın ilaç bulunamamakta, Eczacılar tarafından temin edilememektedir. 1000 kalem ilacın büyük bir bölümünün muadili dahi yoktur. Bu durumun sonucu olarak, vatandaş ilacı bulamayınca sorumlu olarak Eczacıları görmekte ve bu kriz, Eczacılar ve çalışanları ile vatandaşla karşı karşıya getirmektedir. Eczacılara yönelik artan şiddet olayları da bu durumu doğrulamaktadır.

Bir yandan ilaç bulunamazken, bir yandan da Eczaneler veresiye defteri tutmaya başlamış ve ciddi bir ekonomik daralmaya karşı bir sağlıkçı olarak vatandaşın ilaca erişim ve tedavi hakkını güçlükle de olsa korumaya devam etmiştir. Geldiğimiz noktada ise gerek ilaç tedarikçileri gerek Eczaneler gerekse de vatandaşlar mağdur olmaktadır.

Bu mağduriyetlerin çözümü kapsamında, Anayasa’nın 98. TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

Bir Yorum Bırakın

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

“BU DÜNYA’ DA, HUSUSAN UHREVÎ HİZMETLERDE EN MÜHİM BİR ESAS İHLÂS’ TIR!..” (21.lem’a)

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Beklenen Asgari Ücret

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

Anketler

Sitemizi yararlı buluyor musunuz?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...