Eczacılar pandemiyle mücadelede etkin bir rol oynuyor

Eczacılar pandemiyle mücadelede etkin bir rol oynuyor
10 Mayıs 2021 21:08 Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep Eczacılar odası Başkanı İrfan Demirci 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Demirci, açıklamasında eczacıların 15 aydır pandemiyle sürdürülen mücadelede etkin bir rol üstlendiğini söyledi.

Eczacılar pandemiyle mücadelede etkin bir rol oynuyor

Demirci açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“2020 yılının başından beri dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını sağlık hizmetleri ile bu hizmeti ulaştıran sağlıkçıların önemini tartışmasız biçimde ortaya koydu. Salgının ülkemizi de kasıp kavurduğu 15 aydan beridir eczaneler, bu mücadelede etkin bir biçimde rol alıyorlar.

Bu 15 aylık süreçte eczanelerde verilen çaba ve emekler göstermiştir ki; eczaneler sağlık hizmeti içinde son derece önemli ve vazgeçilmez alanlardır. Sunulan hizmet yalnızca ilaç ve ilaç danışmanlığıyla kalmamış, genel pandemi mücadelesine destek, insanımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine de eczaneler tarafından büyük destekler sağlanmıştır.

Dünyada ve ülkemizde pandemiden milyonlarca insan hayatını kaybederken, salgınla savaşta sağlık hizmeti sunarken hayatını kaybeden 416  sağlıkçı içinde 51 Eczacımızı ve 19 Eczane teknisyenimizi kaybettik .

Bölgemizde ise Eczacı Ayşegül Öğüt, Eczacı Mehmet Cinpolat,  Eczacı Teknisyeni Cuma Kara ve Eczane teknisyeni Sakine Kılıç’ı kaybettik. Kaybettiğimiz tüm arkadaşlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.  Salgınla birlikte insanların önümüzdeki süreçte kendi yaşamları için yakından izleyeceği başlıca konu kuşkusuz sağlık hizmetlerine devletlerin bakışı ve yaklaşımı olacaktır.

Ulaşılabilir, sosyal devlet ilkesi içerinde sunulan sağlık hizmeti dünyadaki tüm insanların en temel hakkıdır. Yine bu temel hakka yeryüzünde yaşayan tüm insanların eşit bir biçimde ulaşması başlıca koşullardandır. 

Dünyada bugüne dek yapılan Covid-19 aşısı dozu sayısı 1.2 milyarı buldu, bu sayı her geçen gün artıyor. Avrupa Birliği kendi yurttaşları için 1.8 milyar dozluk yedek aşı anlaşmalarının imzalarını aşı üreticileriyle geçtiğimiz hafta içinde attı. Yine ABD ve Kanada gibi ülkeler aşı anlaşmalarını kendi vatandaşları için fazla dozların depolamasını da hesaplayarak yapmaktalar.

Biz eczacılar, sağlığın en temel yaşam hakkı olduğunu ve sağlık hizmetlerinden yeryüzünde yaşayan tüm insanların, zengin-yoksul, gelişmiş-geri kalmış ülke yurttaşı olmasına bakılmaksızın yararlanmaya hakkı olduğunu savunuyoruz.

YAPISAL SORUNLARI BÜYÜYOR

Ülkemizde geçen yıl 2.2 milyar kutu ilaç tüketilirken bunun parasal karşılığı 50 milyar lirayı bulmaktadır. Yapılan harcamanın yüzde doksana yakın bölümü kamu tarafından karşılanmaktadır. Tüketim içindeki dış-alım  payının giderek arttığını ve yüzde 60’lara yakın olduğunu biliyoruz. 

Eczaneler sağlık hizmeti sunan küçük ölçekli işletmelerdir. Yapacakları iş ve hizmetin kuralları belli ve sınırlıdır. Kendilerine farklı kar alanları yaratma olanakları yoktur. İlaç şirketlerinin baskısı ve kamunun ilaç fiyat politikalarıyla eczanelerin ekonomik olarak ayakta kalma şansları giderek azalmaktadır.”

 

Bir Yorum Bırakın

Benzer Haberler

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

“BU DÜNYA’ DA, HUSUSAN UHREVÎ HİZMETLERDE EN MÜHİM BİR ESAS İHLÂS’ TIR!..” (21.lem’a)

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Beklenen Asgari Ücret

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

Anketler

En Çok Beğendiğiniz Haber Sitesi Hangisi?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...