Aman dikkat! Tüp patlaması uyarısı

Aman dikkat! Tüp patlaması uyarısı
24 Nisan 2021 15:56 Kaynak : HABER MERKEZİ

Aman dikkat! Tüp patlaması uyarısı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Kocalar, 3 vatandaşın yaralanması ile sonuçlanan tüp patlaması ile ilgili olarak, ‘Yanlış kullanım, hatalı montaj, ihmal ve bilgisizlik yüzünden maalesef mutfak tüplerinden sızan gazın patlaması veya tüp patlamaları ile sık sık karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Kocalar, Makina Mühendisleri Odası olarak, bu konuda kamuoyunu ve halkımızı bilgilendirme ihtiyacı duyduklarını bildirdi. Kocalar, “Yanlış kullanım, hatalı montaj, ihmal ve bilgisizlik yüzünden maalesef mutfak tüplerinden sızan gazın patlaması veya tüp patlamaları ile sık sık karşı karşıya kalıyoruz” dedi. Kocalar, “Öncelikle evlerimizde kullandığınız tüplerin değişimini, yetkili bayi elemanları tarafından yapılmasını sağlayınız. Kendiniz tüpü kapıda alarak değişim yapmayınız. Değişim sonrasında yetkili bayi elemanı tarafından özel sıvı ile gaz kaçak kontrolü yapılması gerekmektedir. Yapılmaz ise yapılması için uyarınız. Kaçak hissettiğinizde kendiniz sabunlu su ile kaçak kontrolü yapabilirsiniz. Kesinlikle kaçak kontrolünü kibrit, çakmak gibi aletler ile yapmayınız. Kesinlikle, mutfak tüplerinizi kaçak olarak LPG Otogaz İstasyonlarında dolum yaptırmayınız. Mutfak tüplerinin yetkili dolum tesislerinde gerekli kontrol ve testleri yapılarak standartlar dâhilinde dolumu yapılmaktadır.

Tüplerin ocak veya diğer cihazlara bağlantısını sağlayan hortumlar TSE standardına uygun, gazdan etkilenmeyen cins ve özellikte olmalıdır. Hortum bağlantıları mümkün olduğunca kısa ve kesinlikle tek parça olmalıdır. Hortum boyu 1,5 metreden daha uzun olmamalıdır. LPG 1,5 metreden daha uzakta kullanılacaksa mutlaka bakır boru veya çelik boru tesisatı yaptırılmalıdır.

Hortumun dedantöre ve gaz yakan cihaza bağlantıları kelepçeyle yapılmalıdır. Hortum, fırın gibi cihazların arkasındaki sıcak bölümlerden uzak tutulmalıdır. Eskiyen, çatlayan, yumuşayan, sertleşen veya 3 yıldan fazla kullanılan hortumlar değiştirilmelidir.

Tüpler kullanılan cihazdan daha alt seviyede kalacak şekilde yerleştirilmelidir. Cihazdan daha yukarı seviyeye konulmamalıdır. Tüpler yatık ve ters durumda bulundurulmamalı ve kullanılmamalıdır. Kullanılan ve yedek tüplerinin dolap içerisinde bulunması durumunda; dolap kapaklarının alt kısmına havalandırma deliği açılmalıdır.

Tüpler radyatör, soba veya benzer başka ısı kaynaklarının yanına konulmamalıdır. LPG tüpünün konulduğu yer doğrudan güneş ışınlarına hedef olmamalı, tüpler kalorifer radyatörlerinden en az 1 metre, soba gibi ısıtıcılardan en az 4 metre uzağa konulmalıdır.

Ocağın yakınında perde, örtü, kâğıt gibi çabuk tutuşabilir maddeler bulundurulmamalıdır.

Piknik tüplerinin üzerine, çapı 20 cm’den büyük geniş çaplı bir kapla (özellikle tencere, çamaşır kazanı vb.) pişirme veya ısıtma yapılmamalıdır.

Dedantörün yağmur, toz, yağ vb. dış etkenlere teması engellenmelidir.

Gaz kaçağı veya LPG kokusu hissedildiğinde, tüp vanasını kapatılmalıdır. Geçmeli tip vana ise dedantör mandalını çekilerek dedantör tüpten çıkarılmalıdır. Kaçak devam ediyorsa tüp açık havaya çıkartılmalıdır.

Gaz kaçağının diğer mahallere yayılmaması için iç kapılar kapatılmalıdır. Kıvılcım çıkarabilecek hareketlerden kaçınılmalıdır. (Kibrit, çakmak yakılmamalıdır, elektrik anahtarı açılıp kapatılmamalıdır, buzdolabı kapağı açılmamalıdır)

Gaz kaçağının bulunduğu mahallin açık havaya açılan kapı ve pencereleri açılarak havalandırma sağlanmalıdır.

Zemin, çukur ve kuytu yerleri süpürgeyle süpürür gibi yaparak, havadan ağır olduğu için yere çöken LPG’nin dışarı atılması sağlanmalıdır.

LPG solumaktan kaçınılmalıdır. LPG’nin uzun süre solunması baş ağrısı veya baş dönmesi gibi belirtiler yapabilir. Havadan ağır olan LPG boğucu olabilir. Gaz kaçağından etkilenme durunda, şahıs dışarıya çıkarılmalı, çıkarılamıyorsa mekân havalandırılıp, gerekirse suni solunum yaptırılmalı ve vakit geçirilmeden tıbbi yardım çağrılmalıdır.

Son olarak da sorunun tespiti için tüplerinizin değişimini yaptırdığınız yetkili bayi aranılarak teknik destek istenilmelidir” uyarılarında bulundu.

Bir Yorum Bırakın

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

“BU DÜNYA’ DA, HUSUSAN UHREVÎ HİZMETLERDE EN MÜHİM BİR ESAS İHLÂS’ TIR!..” (21.lem’a)

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Beklenen Asgari Ücret

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

Anketler

En Çok Beğendiğiniz Haber Sitesi Hangisi?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...