Meltem Etoğlangil


Depremin yıl dönümünde kayıp insanlar öldü sayılacak

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından tam sayısı bilinmeyen yüzlerce çocuk kayıp!

11 Ocak’ta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş kayıp çocuk olmadığını söylese de hâlâ çocuklarını arayan ebeveynler durumu yalanlıyor.
6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde aynı acıyı yüreklerimizde en derinden hissederken bir yılın dolmasıyla kayıp yurttaşlar artık ölü sayılacak.
Bu durumu yaptığım birkaç araştırma ile açıklayacak olursam birçok kişinin istediği bir durum!
İşin içinde hukuki yönde çok bilgi sahibi olmadığım miras gibi kavramlar yer alıyor ve kalan mirasçılar öldü kararı çıkarmak istiyor gibi şeyler bunlar açıkçası çokta ilgilendiğim konular değil.

Benim içime sinmeyen ve konuşmak istediğim durum tabi ki ÇOCUKLAR…

Biliyorsunuz çocuklar ince çizgimiz!
Bulunamayan o kadar çocuğumuz varken bu karar çocuğunu arayan ailelere haksızlık değil mi?
Depremden iki gün sonra, 6 Şubat’ta eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yazılı bir açıklamayla kayıp bir çocuk vakası olmadığını kamuoyuna açıkladı. Ancak Afet- Çocuk Sivil Koordinasyon ekibi 11 Şubat’ta yayınladığı bilgi notunda deprem bölgesinde en az 168 çocuk için arama ilanı olduğunu aktardı. Bu çelişkilerin sonrasına bakanlık, yoğun bakımda olduğu için kimliği tespit edilemeyen çocukların olduğunu açıklamaya başladı.
Kayıp çocukların durumuna ilişkin hak ihlalleri, istismar gibi olasılıklar yurttaşları endişelendirmeye devam ederken depremden 11 gün sonra, 17 Şubat’ta Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinde “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” sorusuna verdiği yanıtta “Evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine, evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir” ifadelerine yer verdi.
Biz bu depremde sadece acı yaşamadık biz bu depremde nasıl bir dünyada yaşadığımızı da gördük. Bugün depremde kaybolan çocuklar öldü kabul edilip dosyalar kapanacak…

Evladını, torununu, yakınını bulmak için çabalayan o kadar insana ne olacak?
Deprem anında evden çıkarken görüntülenip sonra ulaşılamayan genç bir kız hatırlıyorum mesela bunun gibi vakalar olabilecekken tüm kayıpların öldü olarak geçmesi bana yanlış geliyor.
Normal şartlar doğrultusunda düzenler yasalar yaşadığımız bu akıl almaz felaketlerde yetersiz geliyor maalesef…
Benim gibi o gece depremi yaşayan milyonlarca insana geçmiş olsun diliyorum. Sevdiklerini kaybeden acılı yüreklere dayanma gücü versin rabbim 😞

Bu Yazıyı Yorumlayın..

Köşe Yazarlarımız

Meltem Etoğlangil

Erzincan altın madeni kazası

Babı Şefkat Nur

Ve yalnızca Sen’den yardım dileriz.” (Fatiha,5)

Leyla Gevrek

Kendimi Arıyorum

Yusuf Soner Erdem

Farkımız Ne?

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe

TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN ABD ÜSLERİ

Hakan Esen

Bayramınız Bayram Olsun

Tuğba Zehiroğlu

BİTSİN ARTIK

Ziynet Yıldırım

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Facebook

Twitter

Anketler

Sitemizi yararlı buluyor musunuz?

Anket Sonuçları

Yükleniyor ... Yükleniyor ...